Title

Мавпяча віспа - вірусне зоонозне захворювання, симптоми якого схожі з симптомами, що спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні.

Збудник, що викликає захворювання – вірус, який є близьким генетично до вірусу натуральної віспи (віспи людини).

Зараження у більшості випадків відбувається в результаті тісного контакту з біологічними рідинами (наприклад, кров'ю), пошкодженнями на шкірі та слизових хворих, у тому числі при статевих контактах, а також при тактильному контакті з інфікованими тваринами, при зіткненні з зараженими об'єктами навколишнього середовища ( предмети побуту хворих: постільна білизна, рушники, предмети особистої гігієни та інші).

Одним із можливих факторів ризику є вживання м'яса інфікованих тварин без належної термічної обробки. Не виключено аерогенний механізм передачі інфекції. Інкубаційний період (проміжок часу інфікування і початком прояви симптомів) зазвичай становить від 6 до 13 днів, але може варіювати від 5 до 21 дня.

Виділяють два періоди розвитку інфекції:

  • період інвазії (тривалістю 0-5 днів), для якого характерні лихоманка, сильний головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, біль у спині, м'язовий біль та слабкість;
  • період висипання на шкірі, який зазвичай починається через 1-3 дні після підвищення температури. Висипання частіше концентруються на обличчі та кінцівках, ніж на тулубі. В основному вони вражають обличчя (у 95% випадків), долоні та підошву стоп (у 75% випадків). Крім того, висипи можуть з’являтися на слизових оболонок порожнини рота (у 70 % випадків), геніталіях (у 30 % випадків), кон'юнктиві (у 20 % випадків), а також рогівці очей. Кількість шкірних поразок на тілі людини коливається від поодиноких вогнищ до кількох тисяч. У важких випадках вогнища ураження можуть зливатись, що може призвести до відшарування великих ділянок шкіри.

У більшості випадків віспа мавп – самокуповане захворювання, і її симптоми зникають через 2-4 тижні.

Тяжкі випадки хвороби зазвичай виникають у дітей і пов'язані з тривалістю контакту з вірусом, станом здоров'я пацієнта та природою ускладнень. Ускладнення при віспі мавп включають вторинні інфекції, бронхопневмонію, зараження крові, енцефаліт, а також інфекцію рогівки, яка може призвести до втрати зору. Летальність - від 1 до 10 %.

Заходи особистої профілактики включають:

  • виключення тісного фізичного контакту з людиною, що має симптоми, що не виключають віспу мавп;
  • дуже важливо уникати інтимних або сексуальних контактів з будь-ким з локалізованим аногенітальним висипом та/або ураженнями в роті;
  • необхідно дотримуватись респіраторного етикету та гігієни рук (миття за допомогою води та мила або використання антисептичних засобів для обробки шкіри рук).

Мандрівники при відвідуванні країн, ендемічних по віспі мавп, повинні уникати контактів з тваринами, які можуть бути інфіковані збудником захворювання (примати, гризуни, сумчасті), утримуватися від вживання м'яса диких тварин.

При появі симптомів, що не виключають віспу мавп, у тому числі під час подорожі або протягом 21 дня з моменту повернення, слід негайно звернутися за медичною допомогою та повідомити медичного працівника про факти:

  • відвідування країн (як ендемічних, так і неендемічних), у яких реєструються випадки віспи мавп;
  • контакту з особою, яка має симптоми, що не виключають віспу мавп, або контакту з особою з підтвердженим діагнозом захворювання, а також із предметами, забрудненими біологічними рідинами таких осіб;
  • контакту, при відвідуванні зарубіжних країн, з мертвою або живою дикою твариною або екзотичною домашньою твариною, або використання продуктів харчування, отриманих від таких тварин. 

Бережіть себе та будьте здорові!

Професійне навчання в Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості

Title

Детальніше...

Рекомендації споживачам щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

Детальніше...

Пам’ятка для населення щодо утримання колодязів

04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Детальніше...

Як захиститись від гепатиту А

03

У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Детальніше...

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

02

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Детальніше...

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

01

Рекомендації

Аби вберегтися від небезпечних наслідків весняної повені, паводків, підтоплень, які можуть спричинити виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

Детальніше...

Профілактика сказу в домашніх тварин, графік проведення щеплень

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин, фахівцями дільниць ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини в період з 26.03.2024 по 29.03.2024, 01.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в містах та населених пунктах району:

Детальніше...

Шановні користувачі послуг Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»!

Для відновлення роботи Зміївської ТЕС потрібен великий ресурс, як людський, так і фінансовий.
📢☝️Керівництво Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слобожанської селищної ради звертається до користувачів послугами Зміївської ТЕС з наполегливою вимогою – погасити заборгованість за комунальні послуги, які надаються Зміївською ТЕС – це вагомий та необхідний вклад кожного в допомогу відбудови нашого підприємства (сума боргу перевищує 30 млн.грн.)❗❗❗

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

                                                                                                          

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

📢Відбулася зустріч Слобожанського селищного голови Дмитра Діхтяря з керівництвом Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» щодо обговорення альтернативного опалення селища Слобожанське

02

☝️Розуміємо, що зарано розмовляти про перспективи відновлення потужностей Зміївської ТЕС, але віримо і ця розмова додає надії, що перспективи існують… завдяки ЗСУ, Господу Богу та спільним зусиллям - все можливе буде зроблено та наступний опалювальний сезон буде благополучно пройдено!🙏🇺🇦

Детальніше...