1

У сучасних реаліях життя все частіше постає питання: «Що таке первинна та вторинна правова допомога?»

Відповідно до вимог ст. 7 та ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»

ПЕРВИННА ТА ВТОРИННА БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА - ЦЕ:

Стаття 7. Поняття безоплатної первинної правової допомоги

  1. Безоплатна первинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
  2. Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Стаття 13. Поняття безоплатної вторинної правової допомоги

  1. Безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.
  2. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) Захист;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

В Україні працює система надання безоплатної правової допомоги для того, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права.

Кожна людина можете:

Додатково. Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць в ефірі програми «Сніданок 1+1» від 22.02.2023 (https://www.youtube.com/watch?v=_iMpxc46ML8&t=167s) повідомила, що для українців запрацює програма з безкоштовних правових консультацій від Міністерства юстиції. Це довідково-інформаційна платформа, де кожен може отримати фахову консультацію юриста навіть за межами України! Як отримати безкоштовну правову допомогу? З яких питань консультуватимуть? І як скористатися програмою за кордоном – міністерка розповіла в ефірі Сніданку. Вона наголосила: «Безкоштовна правова допомога працює в Україні вже 10 років. Люди мають право отримати безкоштовну консультацію за телефоном 0800213103, для дзвінків із-за кордону +38(044)3631041. Особливо менш захищена категорія людей - це військовослужбовці та члени їх сімей, внутрішньо переміщені особи, жертви воєнних злочинів та діти. У разі якщо людині не відповіли на дзвінок (н-д через повітряну тривогу), такий дзвінок буде зафіксовано і людині обов’язково передзвонять і нададуть консультацію».