Водно-нітратна метгемоглобінемія — це захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми (більше 50 мг/дм3). При потраплянні в шлунково-кишковий тракт нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів. Саме ці речовини і є небезпечними для людини. Нітрити з’єднуються з гемоглобіном та утворюють метгемоглобін, який “блокує” основну функцію гемоглобіну — перенесення кисню з легень в тканини організму. Через це виникає кисневе голодування тканин.

Водно-нітратна метгемоглобінемія діагностується найчастіше у дітей віком до 3-х років, а особливо  у немовлят при штучному вигодовуванні дитячими сумішами, приготовленими на воді з високим вмістом нітратів.

 

За даними ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у Харківській області  зареєстрований другий у поточному році випадок отруєння дитини нітратами.

З метою попередження виникнення цього небезпечного захворювання, необхідно:

  • не використовувати для приготування дитячого харчування питну воду із колодязів та інших джерел децентралізованого водопостачання, якщо не впевнені в її якості або вміст нітратів у якій перевищує нормативні показники. Бажано використовувати фасовану/бутильовану воду для приготування дитячих страв;
  • обережно застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива;
  • дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювати стінки колодязів, облаштовувати глиняний замок, облаштовувати навіси, кришку). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;
  • забруднену нітратами воду можна використовувати тільки з технічною метою: прання білизни, прибирання та інше.

Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує її токсичність! Бережіть власне здоров'я та  здоров'я своїх дітей!

 

Чугуївське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області