1

Внаслідок широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну майже половина території нашої держави потенційно була забруднена мінами й вибухонебезпечними предметами. Задля терору цивільного населення вони розставляють мінні пастки у житлових будинках, на дорогах, на дитячих майданчиках, у лісовій місцевості та у водоймах.

На території нашої громади також зберігається загроза мінної небезпеки, тому закликаємо громадян бути уважними та обережними. Ні в якому разі не чіпати та не піднімати підозрілі речі. Утриматись від відвідування лісової місцевості, лісосмуг, полів, прибережних зон та водойм.

На деокупованих територіях та територіях де велись бойові дії можливо потрапити на небезпечну знахідку Всюди:

на вулицях, дитячих майданчиках, у покинутих будинках, зруйнованих будівлях, на заміському відкритому просторі (у водоймах, лісах, полях, на узбіччях доріг) та ін.

у містах ворог зазвичай мінує предмети, які можуть становити хоч якусь цінність: мобільні телефони, зброя або її деталі, аптечки, продукти, дитячі іграшки та ін.

у містах та селах окупанти використовують так звані «розтяжки», які одразу непомітні для ока людини. Їх можуть застосовувати біля вхідних дверей у багатоповерховий будинок тощо.

ДСНС фіксує також випадки мінування тіл загиблих людей.

Тому без необхідності не намагайтеся проникнути до покинутої ворожої техніки та не торкайтеся залишених окупантом речей!

Якщо ви виявили підозрілий предмет, схожий на вибухонебезпечний:

  1. У жодному разі не торкатися знахідок власноруч і не доз­воляйте це робити іншим. Категорично забороняється переміщувати вибухонебезпечні предмети, намагатися розібрати їх, заносити у приміщення, закопувати у землю, кидати у водойми тощо.
  2. Відійдіть від підозрілого предмета якомога далі.
  3. Якось позначте місце знахідки.
  4. Негайно повідомте про небезпечну знахідку підрозділи ДСНС (за номером 101) або поліції (102).
  5. Дочекайтеся приїзду фахівців із знешкодження вибухонебезпечних предметів і вкажіть місце розташування підозрілої знахідки.

Невиконання цих вимог може призвести до тяжких наслідків та коштувати вам життя.

Будьте уважними, навчайте цим правилам своїх дітей та не ризикуйте життям. Бережіть себе!