unnamed

У зв`язку із настанням теплої погоди, значно зросла чисельність відвідувачів території НПП «Гомільшанські ліси» (далі Парк), в т.ч. таких, які порушують режим території цього об`єкту Природно-заповідного фонду.

В межах Парку, згідно чинного Положення про НПП «Гомільшанські ліси» та чинного «Проекту організації НПП «Гомільшанські ліси»» заборонено використання квадроциклів та джипів. Згідно ЗУ «Про ПЗФ України» в межах ПЗФ України заборонено джипінг, відповідно, наполягаємо на недопущенні заїзду квадроциклів та джипів на територію Парку, в т.ч. в межі його господарської зони.

Нагадуємо Вам про обмеження, які діють на території Парку, яка межує з територією Слобожанської селищної ради, а саме с. Лиман та с. Нижній Бишкінь, с. Верхній Бишкінь, с. Черкаський Бишкінь.

Територія Парку відповідно до природоохоронного законодавства розподілена на 4 функціональні зони:

  • Заповідна;
  • Регульованої рекреації;
  • Стаціонарної рекреації;
  • Господарська.

Для кожної зони встановлюється режим щодо її охорони, відтворення та використання.

Заповідна зона – це зона особливої охорони. Вона призначена для охорони та відновлення найбільш цінних природних комплексів, режим якої визначається відповідно до вимог встановлених до природних заповідників. В цій зоні заборонено перебування сторонніх осіб, які не є співробітниками НПП. (пункт 4.3.1. Положення про НПП «Гомільшанські ліси»)

Зона регульованої рекреації – в її межах проводиться короткостроковий відпочинок та оздоровлення населення, огляд особливо мальовничих і пам’ятних місць. Згідно пункту 4.3.2 та 4.6 чинного Положення про НПП «Гомільшанські ліси» зазначаємо, що у зоні регульованої рекреації заборонено перебування та проїзд автомобільного та гужового транспорту (окрім службового транспорту Парку), також у цій функціональній зоні заборонено проведення спортивно-розважальних заходів, облаштування пікнік-плаців та кемпінгів, проведення екскурсій із застосуванням гучномовців, використання феєрверків, інших піротехнічних засобів, створення будь-якого шумового впливу, розведення вогнищ поза спеціально відведених для цього місць.

Згідно пункту 4.3.2 чинного Положення про НПП «Гомільшанські ліси» зазначаємо, що у зоні регульованої рекреації заборонено використання катерів та човнів із моторами, до таких ділянок віднесено: річище Сіверського Дінця (координати крайніх точок: 49.618643, 36.327509 та 49.649077, 36.341007), а також річище Сіверського Дінця на південь від баз відпочинку біля південного краю с. Коропове – і до урочища «Шарагаї» (координати крайніх точок: 49.580254, 36.355611 та 49.564056, 36.365819).

Згідно пункту 4.3.2 чинного Положення про НПП «Гомільшанські ліси» зазначаємо, що у зоні регульованої рекреації заборонено миття транспортних засобів, облаштування місць для утримання худоби, випасання худоби, її прогін.

Зона стаціонарної рекреації – призначена для розміщення готелів, мотелів, кемпінгів, туристичних таборів та інших об’єктів обслуговування відвідувачів Парку.

В цій зоні забороняється будь-яка господарська діяльність, що не пов’язана з цільовим призначенням цієї функціональної зони або може шкідливо вплинути на стан природних комплексів та об’єктів заповідної зони і зони регульованої рекреації  (пункт 4.3.3. Положення про НПП «Гомільшанські ліси»).

В межах господарської зони проводиться господарська діяльність, спрямована на виконання покладених на Парк завдань, знаходяться населені пункти, об’єкти комунального призначення Парку, а також землі інших землевласників і землекористувачів, що включені до складу Парку, на яких господарська діяльність здійснюється з додержанням вимог та обмежень, встановлених для зон антропогенних ландшафтів біосферних заповідників та за погодженням науково-технічної ради Парку.

На території зони регульованої рекреації, стаціонарної рекреації та господарської зони забороняється будь-яка діяльність, яка призводить або може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища та зниження рекреаційної цінності території Парку, в тому числі мисливство (пункт 4.4. Положення про НПП «Гомільшанські ліси».

Також  згідно пункту 4.6. чинного Положення про НПП «Гомільшанські ліси» та ст.39 ЗУ «Про тваринний світ» у період з 01 квітня по 15 червня у лісах запроваджено «Сезон тиші». Даний режим передбачає заборону проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).