PFU

По-перше, Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337 (далі — Порядок) зазнав суттєвих змін через приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України та з набуттям чинності з 1 січня 2023 року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 21.09.2022 р. № 2620-X і затвердженням постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 02.12.2022 р. № 1350.

Відтепер Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, який виконує функції з управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві. Всі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування перетворено у «Територіальні органи Пенсійного фонду України».

Враховуючи вищевикладене — інформацію про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) тобто Повідомлення про нещасний випадок за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання надається крім територіального органу Держпраці, ще і у територіальний орган Пенсійного фонду України та інші установи передбачені Порядком.

До складу комісій (спеціальних комісій) з розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь)  залучається представник територіального органу Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України відтепер виплачуватиме:

  • допомогу по тимчасовій втраті працездатності («лікарняні»);
  • допомогу по вагітності і пологах («декретні»);
  • допомогу на поховання застрахованим особам, в т. ч. потерпілим на виробництві;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

По-друге, до Порядку внесені зміни, викликані необхідністю спрощення процедури розслідування нещасних випадків в умовах воєнного стану. 

Нещасні випадки, що сталися під час виконання трудових обов’язків унаслідок воєнних (бойових) дій (бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань територій і приміщень, захоплення в полон, інших протиправних дій, здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення тощо), підлягають спеціальному розслідуванню незалежно від ступеня тяжкості травм (ушкодження здоров’я).

Розслідування таких нещасних випадків проводиться за місцем настання. Проведення досліджень для визначення наявності в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів і ступеня його сп’яніння не здійснюється.

Розслідування нещасних випадків, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, проводиться комісією підприємства (установи, організації) без відповідного письмового доручення територіального органу Державної служби з питань праці.

За потреби роботодавець може обґрунтовано продовжити строк розслідування до отримання необхідних висновків, матеріалів, відповідей, пояснень тощо без відповідного письмового погодження з територіальним органом Держпраці.

У разі коли роботодавець не має можливості утворити комісію та забезпечити проведення розслідування нещасного випадку, обов’язок щодо проведення такого розслідування покладається на відповідний територіальний орган Держпраці за місцем настання нещасного випадку або місцем розташування суб’єкта господарювання, працівником якого є потерпілий.


Головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Шматько С. Г.