Facebook post   10Під час інтенсивного зростання та навчання дітям потрібно харчуватися не менше 5 разів на день, у тому числі тричі зі споживанням гарячої їжі. Інтервал між прийомами їжі не повинен перевищувати чотири години.

Батьки зобов’язані знати, чим харчується їхня дитина протягом дня, і стежити, щоб раціон був збалансованим. Калорійність сніданку повинна становити 25-30% добової потреби, обіду – 30-35%, підвечірку – 20-25%, вечері – 20%.

На сніданок можна запропонувати омлет з яєць із додаванням овочів, зелені, цільнозерновий хліб, фрукти/ягоди, сирну запіканку, круп’яні страви з додаванням вареного яйця, м’яса або риби, фрукти та інше.

В обідній час можна дати перші страви – найпростіші не надто жирні бульйони, овочеві та курячі супи. На друге дитина має їсти страви з м’яса чи риби, бажано відварену чи запечену в духовці їжу. Обов’язково доповніть прийом їжі овочевим салатом або просто свіжими овочами, які багаті на вітаміни й мікроелементи.

Чим більше кольорів на вашій тарілці, тим кориснішою вона є для організму. Розширюйте свій продуктовий кошик: не ігноруйте зелень і коренеплоди. Зелень додавайте до салатів, а коренеплоди смачно запікати та додавати в рагу.

Уникайте напоїв, що містять цукор. Вода найкращий напій як для дорослих, так і для дітей. Також хорошим варіантом для вгамування спраги є трав’яні чаї, вода з м’ятою або шматочками фруктів чи ягід. Якщо готуєте компот чи узвар, не додавайте цукор.

Між вечерею та обідом повинен бути легкий підвечірок – наприклад, кефір, фрукти, овочі, горіхи, борошняні вироби з низьким вмістом цукру, солі та інше.

Вечеряти потрібно не пізніше ніж за 2 години до сну, але бажано ще раніше. Страви на вечерю треба складати з урахуванням того, що їла дитина протягом дня. Не повинно бути повторення страв. Якщо дитина не отримувала фруктів, соків протягом дня, дайте їх на вечерю, якщо не їла молочних страв – запропонуйте їй такий варіант. На вечерю відмінно підійде нежирна риба та легкі овочі, наприклад, тушковані.

Не намагайтеся нагодувати дитину тим, чого вона не любить. Знайдіть компроміс – їжа має приносити задоволення, бути й смачною і корисною.