Title

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (поліо).

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нервової системи, паралічу та смерті.

Найуразливіші до поліо – діти до 5 років, які не мають щеплення та відповідно, імунітету проти вірусу. Україна спільно з міжнародними партнерами, навіть під час повномасштабної війни, бореться з поліомієлітом.

Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. Параліч трапляється в 1-ї з 200 дітей, інфікованих вірусом. Близько 5% хворих на поліо помирають через ураження дихальних м’язів. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна не вакцинована людина: і дитина, і дорослий.

Вакцинація проти поліомієліту є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби.

Для захисту від вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції.

Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати імунітет до захворювання. Щеплення проводяться у 2-х та4-х місячному віці (ІПВ), далі дітям в 6 та 18 місяців, потім у 6 і 14 років (ОПВ) і забезпечують захист на все життя. Вакцинація проти поліомієліту входить до Календаря профілактичних щеплень і є безоплатною.

Бережіть себе та своїх близьких!

З повагою, Зміївське відділення

Чугуївської філії
ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»