TitleСКАЗ - смертельний але його можна запобігти!

Дикі, безпритульні та домашні пухнастики можуть виглядати милими, але краще тримайте дистанцію.

Собаки, коти, лисиці, вовки і деякі інші домашні і дикі тварини можуть хворіти на сказ та передавати його людині.
Симптоми інфікованої тварини:
- агресивність,
- параліч,
- слабкість,
- пригніченість,
- надмірне слиновиділення,
- відмова від їжі та води.

При укусі невідомої тварини-15 хвилин промивайте рану водою з милом, обробіть антисептиком і негайно зверніться до лікаря.
Вірус сказу дуже небезпечний і вражає головний мозок-це завжди призводить до смерті. Він виділяється зі слиною хворої тварини і може інфікувати людей:
- через укус;
-подряпини;
- ослинення.
Проти сказу немає ефективного лікування. Тільки негайна вакцинація після інфікування може убезпечити вас від сказу! Іноді ознаки сказу з’являються через рік, але в деяких випадках вже через тиждень після зараження. Не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою. Медична допомога та вакцинація від сказу надається безкоштовно.
За 9 місяців 2024 року на території громад внаслідок укусів тварин за медичною допомогою звернулось 141 громадянин, з них 67 громадян покусані бродячими тваринами.
99 укусів спроваковані собаками, з них 40 бродячими; 39 укусів спровоковані кішками, з них 26 бродячими і 1 укус лисиці.
Отримали призначення на вакцинацію
73 особи.
Ваші домашні пухнастики потребують захисту так само, як і ви. Вакцинуйте своїх домашніх улюбленців щорічно, починаючи з 3-х місячного віку.

Захистіть їх і себе від сказу!