В самому центрі Харківської області, на території Слобожанської селищної ради розташований національний природний парк “Гомільшанські ліси”, який був створений з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових та унікальних лісостепових природних комплексів долини річки Сіверський Донець, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про природно-заповідний фонд», заготівля на територіях природно заповідного фонду деревини, лікарських та інших рослин, їх плодів, сіна, та інші види використання можуть здійснюватися лише за умови, що така діяльність не суперечить цільовому призначенню територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Отже, на території національного природного парку «Гомільшанські ліси» заборонена заготівля сіна без ліміту, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, та дозволу, що видається обласною державною адміністрацією.

Суб’єкт господарювання, який має намір в рамках чинного законодавства здійснити заготівлю сіна на землях територіальної громади, які входять до складу національного природного парку «Гомільшанські ліси», для початку процедури затвердження ліміту та отримання спеціального дозволу, має підготувати відповідні обгрунтовуючі документи, з чітким зазначенням строків проведення, меж ділянок та обсягів заготівлі, і надати їх адміністрації національного природного парку «Гомільшанські ліси» для подальшого направлення їх на розгляд Науково-технічної ради парку.

Недотримання природоохоронного законодавства та режиму території парку тягне за собою притягнення до передбаченої законодавством України відповідальності.