Менінгококова інфекція МІ антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю). Менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 000- 500 000 випадків МІ, зокрема 30 000 – 50 000 летальних. На одного хворого генералізованою формою МІ припадає 20 000 – 50 000 носіїв збудників. Найвищий рівень захворюваності- серед дітей до 1 року. 

Джерелом інфекції є люди-носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми МІ. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмові. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби.
Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить 4 дні.
Основними клінічними ознаками МІ є менінгіт і сепсис. Менінгіт часто супроводжує тріада симптомів: гарячка, головний біль і ригідність потиличних м’язів. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь.
Менінгококовий сепсис (менінгококцемія) характеризується гарячкою і геморагічним висипом. Часто супроводжується септичним шоком, порушенням згортання крові (ДВЗ-синдром) та поліорганною недостатністю.


Менінгококову інфекцію можуть діагностувати під час клінічного огляду хворого і подальших лабораторних досліджень змивів з носової частини горла, мокротиння, крові, спинномозкової рідини. Після перенесеної хвороби зберігається тривалий імунітет.
Вчасна і адекватна терапія дає змогу врятувати життя пацієнта і визначає сприятливий прогноз. Головним у лікуванні менінгококової інфекції є усунення причин розвитку захворювання. Основним профілактичним заходом МІ є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.
Специфічна профілактика МІ актуальна у країнах з високими показниками захворюваності. Планова вакцинація проти цієї інфекції включена до національних календарів щеплень Бельгії, Великої Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини тощо.
В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».
На території Зміївської громаді зареєстрований 1 випадок Менінгококової інфекції , менінгококцемія серед дорослого населення. Хворий в тяжкому стані 3 дні знаходився на лікуванні в реанімаційному відділенні КНП «Зміївська ЦРЛ», далі був переведений для подальшого лікування до інфекційної лікарні м. Харків. На сьогоднішній день стан хворого задовільний.
Фахівцями Зміївського відділенням Чугуївської філії вчасно були проведені профілактичні та протиепідемічні заходи за місцем проживання, місцем роботи та місцем лікування хворого. Проведено бактеріологічне обстеження контактних осіб на носійство менінгококової інфекції в кількості 19 осіб . За результатами бактеріологічного обстеження всі контактні здорові.

Бережіть себе!

З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»