Про дотримання вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства і відповідальність за дії по знищенню екологічної  природної екосистеми.

Наближення теплих днів вказує на прихід весни, коли природа оживає, а рослини розквітають своєю приголомшливою красою. Зі зміною сезону у багатьох людей виникає бажання очистити свої присадибні ділянки від сухої рослинності. Серед традиційної практики, яка часто вживається, є спалювання листя та сухої трави.  

Відповідальність за охорону природи та здоров'я належить кожному з нас, тому давайте разом долучимося до протидії спалюванню сухої рослинності.

Відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП)  ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text  )

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах:

-тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі:

-тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 771 КУпАП (  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text )

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища:

-тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду:

-тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

-позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Пам’ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж її загасити!

Отже:

  • не порушуйте закон та дотримуйтесь правил пожежної безпеки,
  • не кидайте непогашені сірники або цигарки,
  • перш ніж розпалити багаття, розчистіть місце під нього від сухої трави у радіусі 1- го метра.
  • не залишайте непогашеного вогнища. Залийте його водою.
  • якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново зателефонуйте в оперативно-рятувальну службу за номером «101».