Ентеровірусна інфекція – це група гострих вірусних захворювань, які вражають дітей та дорослих. Характерною особливістю цих інфекцій є надмірне різноманіття клінічних форм – від безсимптомного перебігу чи незначної лихоманки до менінгоенцефаліту, міокардиту, тощо. Група ентеровірусів містить понад 100 небезпечних вірусів для людини, які поширені повсюдно.
Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання відсутні. Передається ентеровірусна інфекція, як правило, фекально-оральним шляхом, через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні правил особистої гігієни, але не виключений і повітряно-крапельна передача, як при ГРВІ.
Основними ознаками захворювання є: підвищення температури тіла, слабкість, головний біль, нудота, пронос, почервоніння шкіри обличчя та шиї, висипання.
З метою попередження виникнення ентеровірусних інфекцій Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує:
- використовувати для пиття бутильовану або кип’ячену воду ( кип’ятити слід не менше 10 хв.);
- ретельно мити овочі, фрукти та ягоди, перед вживанням обдати окропом;
- дотримуйтеся правил особистої гігієни (ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету і перебування у людних місцях);
- не купатися в непроточних водоймах, місцях несанкціонованих пляжів;
- обмежити контакти з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
- не займайтеся самолікуванням. При перших проявах інфекційного захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою в лікувально- профілактичний заклад.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!