Токсокароз — це одне з паразитарних захворювань, що досить часто зустрічається в нашій місцевості.

Джерелом інфекції є здебільшого собаки, дуже рідко коти. Що цікаво – виділяють збудника, наприклад, не дорослі собаки, а цуценята.

Вони разом з випорожненнями інфікують грунт, де збудник може «чекати» свого наступного хазяїна до 10 років. Тому інфікуватися можна навіть не через контакт з твариною, а через недотримання правил особистої гігієни через забруднені руки, вживанні немитих овочів та фруктів.

 

 

 

 

Інфікуватися може кожен, у будь якому віці, але найчастіше з нею стикаються дітки. Так як вони граються в пісочницях, контактують з грунтом, вивчаючи навколишній світ, що можуть бути забрудненими фекаліями інфікованих тварин, і не знати цього, та найменше дотримуються правил особистої гігієни.

Насправді дана хвороба клінічно може по різному проявлятися. В деяких випадках скарг може не бути зовсім. Здебільшого звертаються, коли турбує періодичне підвищення температури тіла, кашель, інколи асматичного характеру, з різноманітними екземами (алергічні дерматити, кропив’янки, хронічний свербіж, минущий висип…), інтоксикацією. Інколи дане захворювання може проявлятися у однобічному порушенні зору, косоокості. Рідко можливе ураження нервової системи (епілептичні напади, судоми та ін.), внутрішніх органів (ураження печінки).

З початку 2024 року на території Зміївської громади в місті Зміїв зареєстрований 1 випадок хвороби на токсокароз в людини похилого віку.
Щоб зберегти себе від даної хвороби та її ускладнень – це дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки, гарно промивати овочі та фрукти перед вживанням. Дотримуватися рекомендацій ветеринара та проводити періодично дегільментизацію улюбленця спеціальними препаратами придбаними у вет. аптеці. І найголовніше – при підозрі на дане захворювання не займатися самолікуванням!

 

З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»