Антибіотикорезистентність – це стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків.

Основна причина появи стійкості до антибіотиків - це безвідповідальне вживання цих препаратів. Йдеться про їхній прийом без призначення лікаря, й наслідки цього - неминучі.

За даними ВООЗ, антибіотикорезистентність входить до десяти найбільших загроз для людства. У світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

У зимові місяці спостерігається збільшення призначення антибіотиків, зокрема при інфекціях верхніх дихальних шляхів серед усіх вікових груп населення. Хоча антибіотики можуть бути корисними в деяких випадках вторинної бактеріальної інфекції, вони не допомагають самій інфекції грипу.

З початком пандемії COVID-19 ця проблема проявилася ще більше. Хоча антибіотики не здатні ні попереджувати, ні лікувати вірусні інфекції, пандемія COVID-19 призвела до суттєвого зростання вживання антибактеріальних засобів у світі.
Внаслідок антибіотикорезистентності збільшується кількість інфекцій, які не можна вилікувати антибіотиками. А це призводить до збільшення смертності від інфекційних захворювань. Вже сьогодні існують інфекції, проти яких немає ефективного лікування.
Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, менше як 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися.
Причини поширення стійкості до антибіотиків:
- надмірне використання антибіотиків;
- використання антибіотиків без лікарського призначення;
- недотримання пацієнтами курсу лікування;
- надмірне використання антибіотиків у тваринництві та рослинництві;
- неналежний інфекційний контроль у в лікувальних закладах;
- неналежна гігієна та санітарія.
Поради, як захистити себе:
- Не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.
- Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
- Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу приймання.
- Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
- Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.
У подоланні масштабної загрози антибіотикорезистентності — відповідально ставтеся до вживання антибіотиків та не займайтеся самолікуванням!

З повагою, Зміївське відділення Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»