Title

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє:

тютюнопаління залишається однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок у світі. Сигарети називають зброєю масового знищення, і вони вже знищили більше людських життів, ніж ядерна, хімічна та бактеріологічна зброя разом узяті. Україна належить до країн з високою поширеністю паління. Сьогодні в нашій країні курить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка. Паралельно зі збільшенням споживання тютюну, відзначається зростання рівня захворювань, пов’язаних з тютюном. Тютюнові вироби та дим, який вони виділяють, містять багато компонентів, які є токсичними, мутагенними й канцерогенними та здатні завдавати значної шкоди всім органам і системам організму. Тютюновий дим містить понад 7000 хімічних речовин, з яких 250 відомі як шкідливі, 69 викликають рак і 16 класифікуються як канцерогени I групи.

Курці мають значно гіршу фізичну форму, ніж некурці. Для них складніше займатися фізичними вправами, вони менш витривалі тощо. У багатьох курців навіть у теплу погоду мерзнуть руки, ноги або навіть усе тіло. Це відбувається, як правило, у курців зі стажем. Усе це переростає у вегетосудинну дистонію, оскільки від куріння звужуються судини й кров починає все повільніше циркулювати по тілу і надходити до кінцівок. Курці набагато частіше хворіють на ГРЗ, ГРВІ, бронхіти. У людини, яка палить, порушені дихальні механізми захисту від отрут і патогенів. Тютюн при горінні утворює випаровування хімікатів і часток у вигляді аерозолю, який включає не тільки нікотин, але ще й окислювачі, канцерогени та чадний газ. Сигаретний дим і його фізичні властивості сприяють відкладенню частинок у нижніх дихальних шляхах. Це своєю чергою завдає непоправної шкоди респіраторній функції організму. Унаслідок постійного кисневого голодування у крові курців утворюється підвищена кількість еритроцитів, що робить її більш щільною і в’язкою.

Споживачі тютюнової продукції недостатньо обізнані, що електронні пристрої є не менш небезпечні, ніж традиційні сигарети. Електронні сигарети — це пристрої, функція яких — випаровувати й доставляти в легені користувача хімічну суміш, яка містить нікотин, пропіленгліколь та інші речовини. Дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легень, може викликати запалення та хронічні обструктивні захворювання легень. Куріння е-сигарет є небезпечним для людей, які оточують курця. Пасивне куріння особливо шкідливе для вагітних жінок та дітей.

Відмова від паління є одним з ефективних та перспективних напрямів оздоровлення населення та збільшення тривалості життя. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця й оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців. Завдяки хорошій обізнаності населення про шкоду куріння для здоров’я та доступні методи позбавлення від цієї звички багато громадян прагнуть подолати нікотинову залежність. Курці повинні розуміти, що шкодять оточуючим, насамперед – дітям, які живуть поруч і дихають тютюновим димом. Найкраще — взагалі не починайте курити. Подбайте про себе!