Картинка

Літо - це сприятливий час для збереження та розмноження збудників кишкових інфекцій у навколишньому середовищі: на харчових продуктах, у воді, кухонному посуді, предметах домашнього вжитку. Разом з цим вживання великої кількості рідини в літній період призводить до зниження концентрації соляної кислоти в шлунку, яка є природним хімічним захисним бар'єром від хвороботворних мікроорганізмів.

Кишкові інфекції виникають у тому випадку, коли збудник через рот потрапляє в кишківник, де починає розмножуватися. При лікуванні симптоми захворювання проходять, проте воно може протікати у тяжкій формі, а в поодиноких випадках може призвести до сильного зневоднення організму, інфекційно-токсичного шоку і навіть смерті.

Найчастіше зараження виникає у разі недотримання умов зберігання продуктів чи технології їх приготування. Порушення температурного режиму при обробці продуктів харчування сприяє виживанню в них збудників кишкових інфекцій, а зберігання при кімнатній температурі, особливо продуктів, що швидко псуються, сприяє їх розмноженню. Певну небезпеку становлять страви, приготовані без теплової обробки та вживані у холодному вигляді.

У маленьких дітей актуальним є також контактно-побутовий шлях передачі (через брудні руки, іграшки). Руки людини постійно населені мікроорганізмами, а рот людини – це «двері» в організм, що веде до системи травлення. І якщо дитина торкається предметів або людей, на яких є мікроби, ці мікроби можуть через руки потрапляти в рот і викликати захворювання.

Профілактика гострих кишкових інфекцій – це справа не лише медичних працівників. Багато залежить від поведінки кожної людини. Запобігти захворюванню Вам допоможуть давним-давно відомі істини:

  1. Обов'язково мийте руки з милом щоразу перед вживанням їжі та після відвідування туалету. Влітку часто трапляється, що ми опиняємося на природі, далеко від цивілізації або просто на вулиці, і в цей час потрібно чимось перекусити. Мила із собою немає. У цьому випадку допоможуть антисептичні засоби.
  2. Навчайте дітей правилам особистої гігієни.
  3. Не пийте сиру воду, у тому числі з відкритих джерел. Краще вживати кип'ячену або бутильовану воду у заводській упаковці.
  4. Ягоди, фрукти та овочі обов'язково мийте, бажано кип'яченою водою.
  5. Строго дотримуйтесь правил гігієни при приготуванні гарячих та холодних страв, температурного режиму приготування.
  6. Дотримуйтесь термінів та умов зберігання продуктів. Насамперед це стосується готових до вживання страв із м'яса, риби, молочних продуктів, заправлених салатів. Такі продукти, особливо влітку, потрібно з'їдати протягом двох годин, якщо вони не зберігаються у холодильнику.
  7. Не накопичуйте вдома харчові відходи, ведіть боротьбу з мухами.
  8. Не купайтеся у відкритих водоймищах, де купання не рекомендується або заборонено. При купанні у відкритому водоймищі уникайте потрапляння води в ротову порожнину. У воді збудники кишкових інфекцій, як бактерії, так і віруси, можуть зберігатися досить тривалий час.
  9. Постійно підтримуйте чистоту у квартирах, під'їздах, на присадибних ділянках.
  10. І найголовніше - не займайтеся самолікуванням! Самолікування може призвести до непоправних наслідків.

Дотримання цих найпростіших правил допоможуть Вам зберегти здоров'я.

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.