На території Чугуївського району зареєстрований смертельний випадок на туберкульоз.

У той час, як загальні показники захворюваності на туберкульоз в усьому світі поступово знижуються, в деяких країнах вони продовжують рости. Наша країна – одна зі світових країн-лідерів по туберкульозу, зокрема з множинною лікарською стійкістю, яка не піддається лікуванню деякими найбільш ефективними протитуберкульозними препаратами. За даними Центру громадського здоров’я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на ТБ, включно з його рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника 2021 року (18 241, або 44,0 на 100 000 населення). Захворюваність на ТБ серед дітей віком до 14 років залишилася на рівні 2021 року — 7,4 на 100000 дитячого населення (450 випадків).

 

 

 

 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією (лат. Mycobacterium tuberculosis). Туберкульоз вражає переважно легені, але можливе також ураження всіх інших органів людини.

У регіонах, охоплених активними бойовими діями, люди страждають від дефіциту харчових продуктів, хронічного стресу, не мають доступу до базових медичних послуг. Під час боїв, мешканці населених пунктів вимушені були перебувати в укриттях, значна кількість яких була переповнена. Виїзд з районів бойових дій, зокрема на початку вторгнення, був пов’язаний з перебуванням  людей всередині будівель вокзалів, автобусів, потягів та тимчасових притулків, які також були переповнені і погано вентилювалися. Значна кількість пацієнтів з туберкульозом не мала змоги продовжити лікування через труднощі у відвідуванні лікувального закладу, зміну місця перебування або обмеженнями у роботі протитуберкульозної служби. Перерва лікування у цих пацієнтів призвела  до прогресування захворювання і відновлення їхньої контагіозності (заразності). Всі ці умови, в яких перебували наші громадяни, нажаль, призвели до підвищення показників туберкульозу.

Фактична поширеність туберкульозу в Україні вже зараз перевищує 0,5% населення України, та, як демонструють дані епідеміологічного спостереження після І і ІІ світових війн, зростатиме у найближчі роки.

Як можна запобігти туберкульозу?

Єдиного способу захисту нема. Офіційні поради стосуються заходів гігієни в приміщеннях, де збирається багато людей. Там має проводитись вологе прибирання та якісна вентиляція.

Людям радять бути уважними до симптомів туберкульозу - тривалої трохи  підвищеної температури (37◦ С),  кашлю і нічної пітливості. Також варто здати аналіз в разі тісного контакту із хворими.

Вакцинація є недосконалою, проте захищає дітей і допомагає дорослим протистояти інфекції. Профілактика ВІЛ та вчасне виявлення цього вірусу також суттєво підвищують шанс не захворіти на туберкульоз. Якість харчування також може впливати на здатність організму протистояти туберкульозу. Брак вітамінів А і D суттєво підвищує розвиток хвороби.

Більшість населення України досі не усвідомлює ризиків інфікування. Тому найважливішим інструментом протидії поширенню туберкульозу у воєнний час, на фоні коронавірусної інфекції, залишається інформаційна робота.
Туберкульоз є виліковним в разі вчасної діагностики та дотримання процедури лікування.

З повагою, Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області