Профілактика вірусного гепатиту А
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.
Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є весняний паводок в березні-квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадо
вільному стані.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливе першіння у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.
Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов'язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
- використовувати для пиття лише перекип'ячену (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися) або бутильовану воду.
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми обдати окропом;
- чітко дотримуватися правил особистої гігієни обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
- при купанні у водоймах уникати потрапляння води в рот;
- дотримуватись чистоти в приміщеннях, де знаходяться люди: на роботі, об’єктах громадського харчування, торгівлі, комунальних, промислових приміщеннях;
- не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.
Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області