Харчові продукти

Здорове і правильне харчування дітей

 

         Зміївське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує:

         Правильне харчування для дітей – це, мабуть, найважливіший внесок у їх здоров'я. Їжа, яку їсть ваша дитина, повинна приносити максимальну користь організму. Раціональне харчування дитини робить прямий вплив на темп її розвитку, адже зростаючий організм гостро потребує вітамінів, мікроелементів та поживних речовин.

         В ситуації, що складається в організованих дитячих колективах, можна виділити основні негативні тенденції в здійсненні харчування. Сьогодні у структурі захворюваності дітей патологія органів травлення знаходяться на дуже високому рівні. Показник поширеності цієї патології постійно збільшується.

        

         Харчування може бути визнане повноцінним, якщо воно достатнє у кількісному і якісному відношенні, покриває енерговитрати організму. Харчовий раціон дітей повинний бути збалансованим у залежності від віку, характеру діяльності і величини фізичного навантаження. Підвищений основний обмін, енерговитрати дітей диктують необхідність особливого підходу до організації їхнього харчування. Харчування повинне бути адекватне віковим можливостям організму, зокрема розвитку травного апарата. Так само, має значення кулінарно-технологічна обробка  їжі зі збереження біологічної і харчової цінності.

         Структура харчування дітей загальноосвітніх навчальних закладів характеризується зниженням споживання найбільш цінних у біологічному відношенні харчових продуктів, таких я м’ясо і м’ясопродукти, риба і рибні продукти, яйця, фрукти і овочі. При цьому істотно збільшується споживання круп’яних та борошняних страв, велика кількість рослинного жиру. У результаті наявні порушення харчового статусу: дефіцит тваринних білків, дефіцит поліненасичених жирних кислот на тлі надлишкового надходження рослинних жирів, виражений дефіцит більшості вітамінів (С, В, фолієвої кислоти, В-каротину), недостатність мінеральних речовин і мікроелементів (кальцію, заліза, йоду, фтору, селену, цинку).

         Раціональне харчування дітей та підлітків є однією з найважливіших умов, що забезпечують їхній гармонійний ріст, своєчасне дозрівання морфологічних структур і функцій організму, оптимальні параметри психомоторного розвитку, стійкість організму до дій інфекцій і інших несприятливих зовнішніх факторів. Намагайтеся щодня пояснювати, що для того, щоб бути здоровим і сильним, потрібно їсти їжу, яка приносить користь організму і володіє багатьма поживними властивостями.

         На чому ж грунтується здорове харчування дитини? У першу чергу, продукти не повинні бути «порожніми». Вибираючи правильне харчування для дітей, необхідно віддавати перевагу фруктам, овочам, рибі і м'ясу, молочним продуктам. А ось всілякі солодощі, які дітки так люблять, краще використовувати не часто. Ну і, зрозуміло, один з кращих варіантів - організувати правильне харчування для школяра – це почати харчуватися такою ж їжею! Адже саме ви купуєте всі продукти та їх готуєте. Тому у ваших силах звільнити холодильник від «шкідливої» їжі і зробити харчування дітей  здоровим і правильним!