Нікому не секрет, що зазвичай діти, неповнолітні не планують скоювати злочини. Але коли при скоєнні певних проступків їх затримують працівники поліції, на жаль, не можуть пояснити, чому вони так вчинили. Говорять, що просто жартували. Тож, інколи такі собі підліткові жарти можуть мати дуже тяжкі наслідки. Саме тому про це і багато іншого наші працівники КУ “Слобожанський центр надання соціальних послуг” Вікторія Сухіна та Марина Поважна спільно з начальником Чугуївського РВ №2 філії ДУ “Центр пробації” у Харківській області Іриною Римарук і говорили з учнями старших класів Слобожанської гімназії №2 під час проведення лекції з профілактики правопорушень серед неповнолітніх.

Такі профілактичні зустрічі з учнями соціальні працівники проводять систематично з метою правового виховання школярів та попередження дитячої злочинності.

Під час зустрічі спеціалісти провели тестування, а потім допомогли школярам відповісти на запитання: “Де прописані Закони?” “Що таке проступок, правопорушення, злочин, відповідальність?”, “Які види відповідальності?”, “Яка мета відповідальності за скоєння злочину?” та інші. Не оминули під час дискусії зміст Конвенції ООН про права дитини, гаряче дискутували на теми: «Домашнього насильства», «Торгівля людьми, у тому числі неповнолітніми», «Підліток і закон», «Чи можуть бути права без обов’язків?», «Адміністративна та кримінальна відповідальність за вчинення правопорушень неповнолітніми», «Булінг в дитячому середовищі», «Про шкідливість вживання алкоголю, тютюну та наркотичних засобів та їх пагубний вплив на дитячий організм».

На закінчення зустрічі наголосили школярам, що за вчинені адміністративні правопорушення у віці від 14 до 16 років чи кримінальні правопорушення вчинені неповнолітніми, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність – відповідальність несуть батьки або особи, які їх замінюють.