Tonkiy Led

 Відділ мобілізаційної роботи, з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами Слобожанської селищної ради закликає громадян не виходити на тонку кригу на ставках річках та інших водоймищах. Це надзвичайно небезпечно! Необдумана та необережна поведінка загрожує вашому життю і здоров’ю. Крім того, небезпечно кататися на ковзанах у не облаштованих для цього місцях 

Нагадуємо, що для одного пішохода безпечним вважається лід зеленуватого відтінку товщиною не менше 7 см; для обладнання ковзанки – не менше 10-12 см (для масового катання – 25 см); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше ніж 15 см.

Якщо ви вже опинилися на кризі, то пересуватися  треба по вже протоптаних стежках або слідах на льоду. Якщо їх не має, маршрут руху необхідно продумати заздалегідь. Перед тим як переходити водойму, пробийте лунки по різні боки переправи, щоб виміряти товщину льоду. Рекомендована відстань між ними 5м. Впевніться в безпечності переходу. Подивіться чи не має підозрілих місць на кризі. Лід може бути неміцний біля стоку води (наприклад ферми або фабрики), тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзлі у лід. Необхідно оминати ділянки, покриті товстим шаром снігу, де лід завжди тонший. Особливо обережно спускайтеся з берега, лід може нещільно з’єднуватися з берегом, часто в таких місцях є тріщини, під льодом може бути повітря.

Під час руху на льоду бажано мати палицю, щоб перевіряти його міцність. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода або він пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви взуття від льоду. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

Якщо під час руху лід почав тріщати або на ньому з’явилися характерні тріщини, негайно повертайте назад. Не біжіть, відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

  Якщо ви провалилися під лід, широко розкиньте руки по краях льодового пролому та намагайтеся не зануритися під воду з головою. Дійте рішуче, не панікуйте. Навіть якщо ви провалилися під воду, є дуже високий шанс врятуватися. Намагайтеся не обламувати край льоду. Не допускайте різких рухів, вибирайтеся на лід, наповзаючи на нього грудьми, і по черзі витягайте на поверхню ноги. Намагайтесь зайняти найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться від нього, потім повзком рухайтесь у той бік, звідки прийшли, оскільки там міцність льоду уже перевірена. Незважаючи на те що у вас з’явиться бажання побігти і таким чином зігрітися, не втрачайте пильності і спокійно рухайтесь аж до самого берега. На березі намагайтесь зігрітися, рухайтесь, аж поки не дістанетесь безпечного теплого місця.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і відповзайте з небезпечної зони. На березі укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.

Відправлятися на водойми поодинці небезпечно. Намагайтеся завжди повідомляти своїх знайомих про ваше місцезнаходження.

Не забувайте, що зимова підлідна ловля риби вимагає суворого дотримання правил безпечної поведінки. Не можна пробивати близько одна від одної багато лунок. Не можна збиратися великими групами на одному місці. Не можна пробивати лунки на переправах. Не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега. Завжди майте під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 м, тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.

ПАМЯТАЙТЕ: дотримання елементарних правил безпечної поведінки допоможе вам зберегти своє життя і життя людей, які знаходяться поруч з вами.  Не забувайте роз’яснювати ці правила дітям.

 

Відділ мобілізаційної роботи, з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами Слобожанської селищної ради інформує щодо попередження переохолодження і обморожень та надання першої медичної допомоги у разі переохолодження чи обмороження

Для попередження переохолодження та обморожень необхідно:

- добре та калорійно поснідати – це поліпшить кровопостачання кінцівок та підтримає імунну систему організму;

- перед виходом з будинку перевірити взуття, яке не повинно бути вологим, тісним та обов’язково утепленим, бажано з натуральним хутром усередині та устілками;

- на руки краще надягти рукавиці, тому що в них теплообмін між пальцями інтенсивнішій, і руки менше мерзнуть;

- вуха краще сховати під шапку, ніс закрити шарфом або високим коміром;

- на морозі треба рухатися, щоб кров не застоювалася, а рівномірно поступала до усіх частин тіла та зігрівала їх ( нерухливі частини тіла обмерзають швидше);

- варто заходити кожні 1,5 години в тепле приміщення (до магазину, кафе, аптеки тощо);

- не вживайте спиртного – алкогольне сп’яніння насправді викликає більшу втрату тепла, викликаючи ілюзію зігрівання організму;

- не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і таким чином робить кінцівки уразливішими;

- слідкуйте за дітьми, частіше запитайте їх про стан та відчуття холоду.

ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА

Дії при наданні першої медичної допомоги відрізняються в залежності від ступеню обмороження, стану загального охолодження організму людини, її віку та наявних хвороб.

За глибиною ураження розрізняють обмороження 4-х ступенів:

І ступінь – шкіра стає блідою.

ІІ ступінь – з’являються пухирі, шкіра навкруги них має синювато-червоний колір.

ІІІ ступінь – часткове змертвіння м’яких тканин.

IV ступінь – поряд із змертвінням м’яких тканин настає змертвіння кістки.

Перш за все необхідно припинити дію охолодження, зігріти кінцівки для відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах із метою попередження розвитку інфекційних ускладнень. Максимально швидко слід доправити постраждалого до найближчого теплого приміщення, зняти з нього взуття, верхній одяг, шкарпетки та рукавички. Одночасно з проведенням заходів першої черги треба викликати швидку медичну допомогу для проведення кваліфікованих заходів щодо рятування постраждалого.

При обмороженні І ступеню, ділянки тіла, що охолоджені, необхідно зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням тканиною з вовни, диханням, а потім накласти ватно-марлеву пов’язку.

При обмороженні II-IV ступеню швидке зігрівання, масаж або розтирання не робіть. Слід накласти на уражену поверхню теплоізолюючу пов’язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину). Уражені кінцівки зафіксуйте за допомогою підручних засобів (шматок дошки або фанери, щільний картон), які накладаються та фіксуються зверху пов’язки. Для теплоізоляції можна використовувати ватники, куфайки, вовняну тканину тощо. Ураженим дають пити теплу рідину, гарячу їжу, невелику кількість алкоголю, таблетку аспірину або анальгіну, по 2 таблетки „Но-шпи” або папаверину.

Не потрібно розтирати уражених снігом, тому що кровоносні судини верхніх та нижніх кінцівок можуть постраждати. Не можна застосовувати швидке зігрівання обморожених кінцівок біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки та інші джерела тепла, тому що це погіршує перебіг обмороження.

Не рекомендується, як неефективний, варіант першої допомоги – застосування олій та жирів, розтирання кінцівок спиртом при глибокому обмороженні.

Зігрівання можна проводити за допомогою теплих ванн. Температуру води слід поступово підвищувати з 20°С до 40°С протягом 20-30 хвилин. При цьому кінцівку необхідно ретельно відмити милом від бруду. Після ванн та розтирання пошкоджену частину тіла необхідно висушити (протерти), закрити стерильною пов’язкою та тепло укутати. Відморожені ділянки тіла не можна змазувати жиром і мазями. При будь-якому ступені відмороження необхідно звернутися до лікаря.

При загальному охолодженні організму людини легкого ступеню достатньо ефективним методом лікування є зігрівання постраждалого в теплій ванній при початкової температурі води 24°С, поступово температуру води збільшують до нормальної температури тіла людини.

В разі наявності у постраждалого середнього або важкого ступеню охолодження, з порушенням дихання та кровообігу, людину необхідно швидко відвезти до лікувального закладу.

Бережіть себе, дітей та своїх близьких.

Рекомендації споживачам щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

Детальніше...

Пам’ятка для населення щодо утримання колодязів

04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Детальніше...

Як захиститись від гепатиту А

03

У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Детальніше...

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

02

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Детальніше...

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

01

Рекомендації

Аби вберегтися від небезпечних наслідків весняної повені, паводків, підтоплень, які можуть спричинити виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

Детальніше...

Профілактика сказу в домашніх тварин, графік проведення щеплень

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин, фахівцями дільниць ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини в період з 26.03.2024 по 29.03.2024, 01.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в містах та населених пунктах району:

Детальніше...

Шановні користувачі послуг Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»!

Для відновлення роботи Зміївської ТЕС потрібен великий ресурс, як людський, так і фінансовий.
📢☝️Керівництво Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слобожанської селищної ради звертається до користувачів послугами Зміївської ТЕС з наполегливою вимогою – погасити заборгованість за комунальні послуги, які надаються Зміївською ТЕС – це вагомий та необхідний вклад кожного в допомогу відбудови нашого підприємства (сума боргу перевищує 30 млн.грн.)❗❗❗

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

                                                                                                          

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

📢Відбулася зустріч Слобожанського селищного голови Дмитра Діхтяря з керівництвом Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» щодо обговорення альтернативного опалення селища Слобожанське

02

☝️Розуміємо, що зарано розмовляти про перспективи відновлення потужностей Зміївської ТЕС, але віримо і ця розмова додає надії, що перспективи існують… завдяки ЗСУ, Господу Богу та спільним зусиллям - все можливе буде зроблено та наступний опалювальний сезон буде благополучно пройдено!🙏🇺🇦

Детальніше...

ХLIXсесія Слобожанської селищної ради VIII скликання

Sesija

від 21 березня 2024 року

Детальніше...