5

 Яка сума коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) включається до витрат при реалізації права на податкову знижку?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом (п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Кодекс).

Право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки визначені статтею 166 Кодекс. 

Відповідно до п.п. 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 відс. суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Водночас, з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни, зокрема, до п. 11 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу, згідно з якими за результатами 2020 року, при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень статті 166 цього Кодексу, сума коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо, засобів особистої гігієни, продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) громадським об'єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, та/або закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України у порядку, встановленому законом, на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), включається до податкової знижки у повному обсязі без урахування обмежень, визначених підпунктом 166.3.2 пункту 166.3 статті 166 цього Кодексу.

Таким чином, до витрат платника податків, понесених з метою  запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), за результатами 2020 року включатиметься сума коштів або вартість товарів, які  добровільно перераховані (передані) як благодійність, зокрема,  відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я, тощо.

При цьому перелік товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів, тощо), витрати на які включатимуться до податкової знижки,  визначається Кабінетом Міністрів України.

ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ

01

ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ по Україні, по Харківській області, по Зміївській ОТГ та Слобожанській ОТГ за підсумками 2023 року

Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться Всесвітній День боротьби з туберкульозом. В Україні цей день визначено також як Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

В рамках проведення впродовж березня Всеукраїнського місячника боротьби з туберкульозом, соціально-інформаційна кампанія покликана підвищити обізнаність людей щодо туберкульозу.

Військові дії та міграція створюють міцне підґрунтя для розвитку захворювання.

Детальніше...

Професійне навчання в Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості

Title

Детальніше...

Рекомендації споживачам щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

Детальніше...

Пам’ятка для населення щодо утримання колодязів

04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Детальніше...

Як захиститись від гепатиту А

03

У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Детальніше...

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

02

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Детальніше...

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

01

Рекомендації

Аби вберегтися від небезпечних наслідків весняної повені, паводків, підтоплень, які можуть спричинити виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

Детальніше...

Профілактика сказу в домашніх тварин, графік проведення щеплень

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин, фахівцями дільниць ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини в період з 26.03.2024 по 29.03.2024, 01.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в містах та населених пунктах району:

Детальніше...

Шановні користувачі послуг Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»!

Для відновлення роботи Зміївської ТЕС потрібен великий ресурс, як людський, так і фінансовий.
📢☝️Керівництво Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слобожанської селищної ради звертається до користувачів послугами Зміївської ТЕС з наполегливою вимогою – погасити заборгованість за комунальні послуги, які надаються Зміївською ТЕС – це вагомий та необхідний вклад кожного в допомогу відбудови нашого підприємства (сума боргу перевищує 30 млн.грн.)❗❗❗

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

                                                                                                          

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...