Лиман – мальовниче, сучасне село з красивими доглянутими вулицями, провулками, навіть є площа Покровська. Але, чи не найдовшій вулиці Охотничій , в хаті , на самій околиці проживає Сологуб Марія Іванівна, яка 14 квітня цього року святкує свій ювілей – 100 років. Цілий вік!!!!!

Народилася Марійка в селянській родині, де тато і мама працювали в колгоспі, а її дитинство пройшло на березі мальовничого озера Чайки, де підлітком пасла коней.

Навчалась в початковій школі кілька класів – от і вся наука.

Війна перекреслила мирне життя односельців. Згадує з сумом ті роки, адже довилось побувати в німецькі неволі.

Після перемоги життя Марії було наповнене тими змінами, якими жила вся країна і її родина.

 Працювала в Харкові на заводі – мотальницею. Була вправною робітницею, мала від начальства нагороди.

 Молода, струнка та вродлива Марія, покохала  молодого хлопця Семена і в 1950 році вони взяли шлюб. Перші роки спільного життя проживали і працювали в  будинку відпочинку ім. Орджонікідзе ( зараз «Ялинка»). До речі Семен Михайлович був вправним фотографом і численні сімейні фото в альбомах в хронологічному порядку – його заслуга.

Згодом повернулися до Лиману і починають в 1961 році будувати своє сімейне «гніздо». Не дивно, що будинок виріс на вулиці крайнім, адже який краєвид навколо: ліс, в кінці городу луки і озеро Комишувате.

 У 1955 році народилася донька Галя, а в 1957 році син Михайло. Марія Іванівна  більше ніде не працювала, зате вдома було чимале господарство: дві корови, свині, кури, індики, а для гусей справжня воля. Господарка показала подушки та ковдри з гусячого пуху – м’які та теплі. Були і теплиці – всюди відчувались її вправні руки, які давали всьому лад.

Семен Михайлович працював в радгоспі «Лиманський» водієм, а далі перейшов в тваринництво – на відгодівельному відділенні роздавав корми.

 В сім’ї панував лад і спокій,  мабуть тому, що над подвір’ям був добрий знак. Саме біля їхнього двору, давним - давно звили гніздо лелеки на стовпі, і щовесни повертаючись до свого гнізда ,  обіцяли сім’ї щасливого буття.

Підростали діти. В 1963 році до школи пішла Галя, через рік – Мишко. Діти виросли . Галя після школи пішла працювати швачкою, Михайла чекала армія і подальше доросле життя.  На даний  час проживає за межами України.

Семена Михайловича не стало в 2000 році. Зрозуміло, що Марія Іванівна, сумує за своєю половинкою, всі роки одинокого життя. Але ж діти та онуки завжди поряд. А ще, Марія Іванівна має жалісливе серце, вона підібрала кинутих на смітнику двох маленьких цуценят. Вони схожі між собою, як дві краплі води і вже шістнадцять років віддано охороняють її подвір’я та господарку. До речі п’ятнадцять років прожив півник, якого мало не заклювали дорослі кури , коли він був іще курчатком, Марія Іванівна вилікувала його і він став настільки ручним, що навіть подавав «ку-ку-рі-ку», коли губилась хазяйка. Справді добра душа у Марії Іванівни.

Ювілярка,  у свої 100 років,  не схожа на немічну та стареньку бабусю. У веранді безліч квітів, які теж « в роках », у кімнатах на стінах картини і , що головне, жодного слова про те, що важко жити.

Марія Іванівна живе в ногу з сучасним життям: вона спілкується з донькою та сином по мобільному телефоні . Галю вважає своїм не замінним «лікарем» , адже пігулки та мазі допомагають долати вікові «хворості».

Ювілярка багата бабуся: має п’ять онуків та п’ять правнуків.

Ювілей Марії Іванівни – це свято для всієї нашої громади. День народження саме милої, мудрої та найстарішої жінки в селі.

Не кожній людині в такі роки дано бути настільки щирою, з таким вогником в очах, з милою усмішкою на вустах, говірливою, де в кожному слові відчувається мудрість і величезне бажання ще пожити…….

Хай стелиться доля через все життя

Лише добром для доброї людини.

На довгий вік, на довгії літа,

На шану від людей й тепло родини.

З ювілеєм від імені всієї громади привітали Марію Іванівну заступник Слобожанського селищного голови Олена Тимченко, секретар ради Галина Куценко та староста с. Лиман Олександр Бутко.

З ювілеєєм шановна наша Марія Іванівна !

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

ОГОЛОШЕННЯ   для мешканців, які проживають у приватному секторі сел. Слобожанське

Якщо Ви потребуєте дров’яну піч з димоходом, Ви маєте можливість її отримати безкоштовно.

В першу чергу печі будуть надаватися сім’ям у  складі яких зареєстровані особи з інвалідністю І-ІІ групи чи особи з інвалідністю ІІІ групи, яким 60+ років.

Необхідно до 26.04.2024 року надати до селищної ради (вул. Миру, 7, приймальня):

  • заяву довільної форми;
  • ксерокопію паспорту заявнику (перша сторінка та сторінка з реєстрацією), ксерокопію коду ;
  • сім’ї у складі яких зареєстровані особи з інвалідністю І-ІІ групи чи особи з інвалідністю ІІІ групи, яким 60+ років ксерокопію паспорту особи з інвалідністю (перша сторінка та сторінка з реєстрацією), ксерокопію його довідки МСЕК про групу інвалідності;
  • якщо особа ВПО - додатково ксерокопію довідки про взяття на облік ВПО.

Примітка:

- кількість печей обмежена.

З 23.04.2024 по 26.04.2024, 29.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка

Title

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Зміївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини з 23.04.2024 по 26.04.2024, 29.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в населеному пункті: с. Шелудьківка.

Детальніше...

Про встановлення розмірів разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, у 2024 році

Title

З метою здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України ветеранам війни, особам, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, Кабінет Міністрів України Урядом прийнято постанову від 02 квітня 2024 року №369.

Детальніше...

14 квітня поблизу села Мартове Чугуївського району 64-річний чоловік підірвався на міні.


За попередніми даними, під час риболовлі чоловік наступив на протипіхотну міну та підірвався. Зі множинними уламковими пораненнями правої ноги в тяжкому стані бригадою екстреної медичної допомоги його шпиталізували.

Рішенням місцевої комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Слобожанської селищної ради (протокол №1 від 15.03.2024 року) прийнято рішення заборонити відвідування населенням місць масового відпочинку на водних об'єктах Слобожанської селищної територіальної громади протягом купального сезону 2024 року через воєнний стан  у зв’язку із можливою наявністю вибухонебезпечних предметів на пляжах та/або на дні акваторії відповідних водних об’єктів.

Не нехтуйте забороною! Небезпека може бути на кожному кроці! Бережіть себе та своїх близьких!

Оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та Звіт з оцінки впливу на довкілля

Title

ОГОЛОШЕННЯ
про початок громадського обговорення звіту
з оцінки впливу на довкілля

Повідомляємо про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, зазначеної у пункті 1 цього оголошення, з метою виявлення, збирання та врахування зауважень і пропозицій громадськості до планованої діяльності.

Детальніше...

Обережно дифтерія!

Title

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується головним чином, ураженням ротової частини глотки та дихальних шляхів, рідше – шкіри. Також, при інфікуванні можуть розвиватися фібринозне запалення в місці проникнення збудника, явища загальної інтоксикації й токсичне ураження серця, судинної та нервової систем, нирок.

Детальніше...

Інформація щодо наявності лікарських засобів станом на 22.04.2024

Medical

Детальніше...

Інформація щодо Урядової грантової програми для розвитку тепличного господарства та садівництва

Інформ лист гранти теплиці ОДА 2024 min

Детальніше...

Інформування про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки та необхідністю ознайомитися з нею

post 6

Указом Президента України від 27 вересня 2021 року № 487/2021 затверджено Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки.

Детальніше...