39 Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області (далі - Головне управління) відповідно до Положення, затвердженого наказом Держпродспоживслужби від 24.02.2020 №164, у тому числі здійснює на території Харківської області державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» з 18 травня 2020 року і до закінчення карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, в Україні запроваджено державне регулювання цін па товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних ціп у разі їх збільшення.

Вказаною постановою затверджено вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, зміна цін на які підлягає декларуванню. Отже, якщо суб'єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни станом на 18 травня 2020 року, у нього виникає обов’язок декларування зміни цін.

Декларування зміни роздрібних цін па товари здійснюється суб’єктами господарювання в електронному він ляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт за посиланням https://price.consumer.gov.ua

Після успішної реєстрації даних, відомості автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, з яким можна ознайомитися за посиланням https://declaration.consumer.gov.ua

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотку їх підвищення, а саме:

  • у разі підвищення цін на 15 відсотків і більше - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

Відтак, з 18.05.2020 реалізація товарів, що мають істотну соціальну значущість, товарів протиепідемічного призначення за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Відповідно до інформації, що міститься у Реєстрі роздрібних цін (можна ознайомитися за посиланням https://declaration.consumer.gov.ua) станом на 19.01.2021 року по Харківській області кількість суб’єктів господарювання, що задекларували ціни всього лише 49.

За порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін до суб'єктів господарювання передбачена
адміністративно-господарська відповідальність згідно зі ст.20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012' №5007-VІ та адміністративна відповідальність згідно, зі ст. 165-2 та 188-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Рекомендації споживачам щодо профілактики гострих інфекційних захворювань у період воєнного стану

05

Через терористичні ракетні обстріли критична інфраструктура зазнає суттєвих ушкоджень і, як наслідок, може виникнути загроза відключення від систем централізованого водопостачання.

Детальніше...

Пам’ятка для населення щодо утримання колодязів

04

Значна кількість населення, переважно в сільській місцевості використовує підземні води з обладнанням для їх підйому відповідних споруд, тобто шахтні та трубчасті колодязі (свердловини). Такі підземні води є незахищеними від забруднення, вони пов’язані з поверхнею землі, з її станом.

Детальніше...

Як захиститись від гепатиту А

03

У зв’язку із реєстрацією спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині, а також зростанням захворюваності на вірусний гепатит А в інших областях України, рекомендуємо утриматися від використання для пиття, приготування їжі та миття посуду води з шахтних та трубчастих колодязів, каптажів джерел  тощо, інформація про якість води яких відсутня.

Детальніше...

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

02

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Детальніше...

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

01

Рекомендації

Аби вберегтися від небезпечних наслідків весняної повені, паводків, підтоплень, які можуть спричинити виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

Детальніше...

Профілактика сказу в домашніх тварин, графік проведення щеплень

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин, фахівцями дільниць ветеринарної медицини Харківської області державної лікарні ветеринарної медицини в період з 26.03.2024 по 29.03.2024, 01.04.2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в містах та населених пунктах району:

Детальніше...

Шановні користувачі послуг Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго»!

Для відновлення роботи Зміївської ТЕС потрібен великий ресурс, як людський, так і фінансовий.
📢☝️Керівництво Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слобожанської селищної ради звертається до користувачів послугами Зміївської ТЕС з наполегливою вимогою – погасити заборгованість за комунальні послуги, які надаються Зміївською ТЕС – це вагомий та необхідний вклад кожного в допомогу відбудови нашого підприємства (сума боргу перевищує 30 млн.грн.)❗❗❗

Про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек»

01

                                                                                                          

ДО УВАГИ БАТЬКІВ !

Слобожанська селищна рада інформує про можливість оздоровлення та відпочинку дітей Слобожанської громади віком від 7 до 18 років за рахунок бюджетних коштів у 2024 році у ДПУ «МДЦ Артек».

Детальніше...

📢Відбулася зустріч Слобожанського селищного голови Дмитра Діхтяря з керівництвом Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» щодо обговорення альтернативного опалення селища Слобожанське

02

☝️Розуміємо, що зарано розмовляти про перспективи відновлення потужностей Зміївської ТЕС, але віримо і ця розмова додає надії, що перспективи існують… завдяки ЗСУ, Господу Богу та спільним зусиллям - все можливе буде зроблено та наступний опалювальний сезон буде благополучно пройдено!🙏🇺🇦

Детальніше...

ХLIXсесія Слобожанської селищної ради VIII скликання

Sesija

від 21 березня 2024 року

Детальніше...