Title

Літній період-це не тільки час відпочинку біля водойм, але й підвищений ризик захворювання на лептоспіроз.

В Україні за перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 97 випадків цієї небезпечної інфекції, найбільше - у Чернігівській (28), Закарпатській (19) і Миколаївській (12) областях. У решті регіонів зафіксовано 0-7 випадків.

Чим небезпечний лептоспіроз?

Лептоспіроз - це особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонки головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу.

Шляхи передачі лептоспірозу.

Лептоспіроз - це інфекція, яка передається від тварин до людей. Основним збудником є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфекційних тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин.

Від людини до людини лептоспіроз не передається.

Бактерія проникає в організм людини через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Найпоширеніший механізм передачі - контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях та обробки городу, доглядаючи за хворими й інфекційними тваринами.

Також, можна заразитися під час вживання зараженої їжі (молоко, м’ясо) і сирої води з природних джерел.

Професійні групи ризику захворіти на лептоспіроз - це фермерські працівники, ветеринари, власники зоомагазинів, польові сільськогосподарські робітники, водопровідники, працівники м’ясопереробної та рибної промисловості тощо.

Як уберегтися від лептостірозу-6 порад:

  1. Уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;
  2. Вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу;
  3. Уникайте контакту із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними;
  4. Одягайте рукавички та закрите взуття: під час роботи на городі та збору ягід у лісі користуйтеся засобами індивідуального захисту;
  5. Знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та забезпечте воду та харчі від забруднення виділеннями гризунів;
  6. Термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Симптоми лептоспірозу схожі на грип або COVID-19:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висипання.

Якщо Ви помітили ці симптоми та мали контакт із потенційно зараженою  водою або твариною, негайно зверніться до лікаря. Лікування необхідно розпочати негайно, адже захворювання швидко прогресує.

З повагою, Зміївське відділення

Чугуївської філії

ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»